Zorg voor jezelf.

Zorg eerst goed voor jezelf, pas daarna kan je echt betekenis brengen in de wereld.

Dat zei iemand mij ooit. Ik begreep het niet goed.

Want waarom zou ik nu direct geen betekenis kunnen brengen. En ik zorg toch al goed voor mezelf? Want ik eet lekker en koop af en toe iets leuks voor mezelf en omring me met met mooie spullen, ga regelmatig naar de sauna etc… Ondertussen weet ik dat al die dingen absoluut niet slecht zijn, en zeker ook een vorm van goed voor jezelf zorgen zijn.

Maar ondertussen leefde ik een ander zijn leven. En ik besef dat ik daar 100% zelf verantwoordelijk voor was. Ik was diep vanbinnen enorm afhankelijk van de mening van anderen en durfde niet te laten zien wie ik echt was. Mezelf afbreken, een compliment niet goed kunnen aannemen, kritisch zijn voor mezelf, dingen niet uitspreken uit schrik voor de mening van een ander. Ik weet nog dat ik zelfs niet durfde zeggen dat ik graag yoga wilde doen, want dat kwam zo ‘zweverig’ over volgens anderen en dus liet ik het maar zo.

Ondertussen heb ik al een hele weg afgelegd en besef ik dat zorgen voor mezelf dus ook en vooral te maken heeft met te durven zijn wie ik ben. In al mijn kleuren. En als iemand het daar niet mee eens is of kritiek heeft op mij, wel, dat mag he. Want ik heb geleerd dat kritiek op mezelf hebben werkelijk nog veel pijnlijker is op termijn. Ik verloor te zijn wie ik was. En stap per stap begin ik nu ook te begrijpen wat die persoon bedoelde met de eerste regel bovenaan.
Want als ik betekenis in de wereld wil zetten maakt het niet uit wat mijn voor-of nadeel is. Ik krijg sowieso ook bakken kritiek over me heen. En dat is geen probleem meer, omdat ik heb geleerd eerst heel goed voor mezelf te zorgen.

Mijn betekenis is inspiratie zijn voor anderen. Met mijn schilderijen, met mijn teksten, met mijn persoonlijk verhaal. Resoneert het niet met jou, prima. Maar als ik je kan inspireren, zoveel te beter.

Ik respecteer jou om wie je bent.
You be you. And I be me! <3