‘Ik moest wakker worden om te geloven in mijn droom.’

Kristin Be.me.l-mans is geboren op 12 mei 1974. Een energiek en speels meisje dat graag kattenkwaad uitstak. Het gras was haar speelmat, de dieren haar beste vrienden, en als ze niet in de natuur vertoefde, haalde ze haar potloden, waterverf, wasco’s en stiften boven om haar drang naar creativiteit te stillen. Fantasie te over! De keuze om reeds op haar 6e levensjaar naar de Kunstacademie te gaan was snel gemaakt.

De schilderstechnieken werden bijgeschaafd tijdens verschillende artistieke opleidingen, doch ze vond uiteindelijk haar eigen techniek die het best bij haar past. Schilderen op de achterkant van plexiglas, dat wil zeggen in spiegelschrift en onbewerkbaar. De controle volledig loslaten is een onderdeel van haar schilderproces.
Schilderen in vertrouwen, net zoals ze leeft…

Het schilderen is met de jaren uitgegroeid tot een ware passie. Werken met felle kleuren is een drang die onstuitbaar is. De wereld is vaak al zwart-wit genoeg.

De drijvende kracht achter haar kunstwerken is een spirituele zoektocht. Vrijheid, zichzelf zijn, kleur bekennen, authenticiteit en in haar kracht staan zijn voor Kristin erg belangrijke waarden. Het is tijdens de donkerste momenten in haar leven dat ze zichzelf heeft ontmoet, zichzelf heeft leren kennen en haar kwetsbaarheid heeft durven tonen.

Haar Spaanse adoptiehond (Charlie) en haar gespikkelde paard (Joy, R.I.P. 8 juli 2021) zijn haar twee harige dochters, zoals ze dat zelf graag zegt. Lange wandelingen samen maken is het liefste wat Kristin in haar vrije tijd doet. Verder zijn koken, filosoferen, theater en reizen haar favoriete bezigheden. Schilderen is meer dan een hobby, het is een ware passie!

Haar schilderijen behoren tot het intuïtief abstract expressionisme. Intuïtief, omdat ze meestal zonder plan vertrekt. Abstract, omdat ze wil doen nadenken en relativeren. Expressief, omdat ze haar verhaal wil vertellen, omdat ze wil inspireren. Ze probeert met kleur te vertellen wat ze met taal niet kan bereiken.

Klik hier om de galerij in te gaan.

Kunstcriticus Laurence Steenbergen over de kracht van Be.me.l:

  • De schilderijen van be.me.l gaan vaak over een emotie of over een boodschap die zij wil uitdragen.

  • De kunstwerken kenmerken zich door een spanningsveld tussen een kalmte of beheerstheid enerzijds en een wildheid of explosie anderzijds. Het altijd zoeken naar een balans hierin, maakt de kunstwerken erg interessant.

  • Er zit beweging in elk schilderij, ook in de meer statische composities. De ene keer is de beweging een uitbarsting van lijnen en kleur. De andere keer is de beweging een harmonieus ritme. De beweging is als het ritme van een hartenklop of het ritme van het leven.

  • De kunstwerken zijn herkenbaar door het uitgesproken kleurgebruik en de krachtige dynamiek die van de schilderijen afspat.

  • Be.me.l creëert haar kunstwerken zoals een ruiter een paard berijdt: door richting te geven aan een kracht en deze kracht bij te sturen, zodat deze niet op hol slaat, maar zonder de kracht te willen temmen. Of zoals Kristin zelf zegt: ‘Door de stormen in mijzelf toe te laten, is er geen angst meer. Het masker is afgegooid’.

Op 14 maart 2022 was ik te gast bij de podcast ‘Business As Usual’ van Christophe Vandenbussche.
Ik heb er gesporken over mijn kunst, over loslaten, mezelf zijn, blokkades, en zoveel meer.
Een angstig meisje met een grote mond.


Bekijk hier het filmpje via YouTube of beluister het gesprek via Spotify.

Laat je inspireren! 

Op 27 juni 2022 was ik te gast bij de podcast ‘Keerpunt’ van Peter Perceval. Over mijn zoektocht naar mijn echte bestemming in het leven. En hoe lang ik ervoor kon weglopen. Een ontdekkingstocht die start wanneer ik terug kunst begin te maken & mijn manier van schilderen mij iets geleerd heeft: overgave en loslaten…

Bekijk hier het filmpje via YouTube of beluister het gesprek via Spotify.

Laat je inspireren!